horneManifestet

horneManifestet – mad i verdensklasse

På Horne laver vi mad med omtanke - Og vi laver rigtig mad. Mad fra bunden!

Alle, både unge og voksne, lever efter forbilleder. Vi vil være værd at kigge efter både fagligt og menneskeligt. Vi har lyst til at være med til at give efterskoleelever oplevelser for livet. Vi tror, at hvis vi løfter i flok, bliver verden lidt bedre både lokalt og globalt. Vi tror på at konstant udvikling, et højt fagligt niveau og et personligt engagement er nogen af de egenskaber, der skal til, så vi aldrig kommer til at sidde fast i en vanedrevet hverdag. 

Derfor har vi sat nogle mål for horneKøkkenet:

  • Vi skal aldrig miste lysten til at lege med maden
  • Vi skal blive ved med at udfordre elevernes smagsløg
  • Vi skal blive ved med at lave maden fra bunden
  • Vi skal fortsat blive bedre til at bruge værdsættende kommunikation
  • Vi skal have en vægtandel på mindst 90 % økologisk og/eller lokalt producerede råvarer
  • Vi skal stadig blive mere ansvarlige mht. affaldssortering
  • Vi skal forsætte med primært at bruge årstidens råvarer
  • Vi skal nedsætte køkkenets madspild og udledning af CO2 lidt hver dag

- Fordi I fortjener det!

Økologi og andre ting der betyder noget:
Vi ville gerne have det økologiske spisemærke, det ville gøre det noget nemmere at vise, hvor meget vi går op at købe bæredygtigt og økologisk ind. Desværre er det en nærmest uoverkommelig proces, når man handler ind på den måde vi gør. Vi har rigtig mange små producenter, hvoraf nogle mangler et stempel eller en godkendelse for at kunne indgå i det økologiske spisemærke. Så derfor kommer her en oversigt over, hvem vi køber vores råvarer af - sammen med en fortælling om, hvorfor vi var valgt dem til at levere råvarer til eleverne på Horne.

 

Vores udgifter til indkøb i procent i året 2017:
49,35 % BC Catering: Vægtandel af økovarer på 76,60 % BC Catering er et lokalt Cateringfirma med et personale, der altid er hjælpsomme, når vi ringer med vores skøre ideer og ting vi har glemt. Vi har i øvrigt også et rigtigt godt samarbejde med dem om varer, der er i risikozonen for at blive smidt ud - det sikrer billige og gode varer til os og mindsker madspildet.

13,00 % Ulvhøj Økobrug: Alle varer er hos Bo er økologiske - PUNKTUM - Her handler vi hele grise, hele kødkvæg, spisekartofler, selleri, grønkål, gulerod, jordskokker, persillerod, agurker, salat og meget meget mere. Desværre - eller måske kunne man sige heldigvis er det kun, når han har det på lager i sæsonen. Vi tør dog godt sige, at Bo er vores økologiske ”totalleverandør” med alle hans sæsonvarer. Vores indkøbsandel hos Bo stiger lidt hvert år. I øvrigt en økomand helt ind til benet, som bestemt er et besøg værd.

9,75 % Frugt Karl: Vægtandel af økovarer på 79,60 % Mindst en gang om ugen ringer vi til Frugt Karl og spørger, hvad vi skal have i denne uge. Det giver os mulighed for at købe flere billige økologiske varer, når vi hjælper med at aftage de varer, som de kan have svært ved at afsætte, inden de bliver dårlige. Det er et samarbejde, der nogen gange giver udfordringer, når vi siger ja til 500 kg økologiske appelsiner - men vi er helt pjattede med udfordringer!

6,90 Skole Frugt: Vores 100 % økologiske frugtordning, der sikrer, at vi hver dag kan servere frisk økologisk frugt til eleverne.

6,30 % Møllers Fiskeexport: Her handler vi alle vores friske fisk, skaldyr og røgvarer fra vores lokale havn. Uden tvivl, verdens bedste (og sjoveste) fiskemand.

2,90 % Raunsmed Fjerkræ: Poul er en god ven af huset og ene og alene grunden til, at vi kan servere lokaltproduceret fjerkræ i verdensklasse! Ænder, høns, landkyllinger og kalkuner - nogen gange økologisk, men altid velsmagde og lækkert!

2,90 % Coop: Super Brugsen i Hirtshals, Coop.dk, Fakta i Hirshals og Dagli`Brugsen i Nørhalne. Det er masser af peanutbutter, drikkevarer når vi holder store arangementer, gode tilbud og så selvfølgelig når vi lige har glemt noget....

2,70 % Office Partner: 100 % økologisk kaffe - til vores elskede kaffemaskine!

2,75 % Landsby Æg: Claus lever og ånder æg! Og det bilder vi os ind, at vi kan smage… De er økologiske, får græs fra haven og så er de bare vildt lækre!

1,25 % Orkidegården: Dorte en ny producent i vores lille råvarebuffet. Orkidegården ligger i Tornby 4 km fra Horne og er leveringsdygtig i danske sommergrøntsager i topklasse, produceret uden pesticider og hokuspokus! Sprødheden er i særklasse og det er nærmest umuligt at opdrive en skarpere kvalitet på grøntsager! Dorte har desværre lukket Orkidegården fra denne sæson - så vi er blevet nødt til at finde en ny lokal grøntsagsleverandør. Vi har lavet et samarbejde med Graverens Grøntsager i Bindslev og vi glæder os til at se hvad de kan!

0, 55 % Vendelbo Y´s Mens Club: Lokaltproducerede grøntsager - der støtter en god sag! Og så er de faktisk helt vildt gode til at producere gulerødder -  det sætter vi pris på hele vinteren!

0,50 % Knud Abrahamsen - Honning fra Tornby: Det smager og dufter som en forårs, sommer eller sensommer dag ved kysten. Det er pudsigt nok også de 3 varianter, der bliver leveret fra Knuds lille bigård, vi er helt vilde med smagen!

Horne Efterskole januar 2018
Uffe Truelsen,
Køkkenchef